Redak primerak Super Maria postao najplaćenija video igra na svetu!

0
238

Kertridž sa originalnom Super Mario Bros igrom iz 1985-e prodat je na aukciji za neverovatnih 114 hiljada evra ( 90 hiljada funti ), što je postavilo rekord za najveću sumu ikad plaćenu za jednu video igru.

Kertridž, i dalje u originalnom pakovanju, prodat je anonimnom kupcu, koji je i sam izjavio da je cena zaista visoka, mozda i ekstremno visoka, al to je zbog uslova, pre svega sto je kertridž bio korišćen svega par puta, i u vrlo kratkom periodu, pa mu se kvalitet vodi skoro kao novom. Zanimljivo je da je prethodni rekord takođe zabeležen prodajom istog naslova, i iznosio je 100 hiljada evra, čak 10 hiljada manje.

Vodoinstalater – Heroj!

“Ako je neko mogao da dostigne te brojke, to je morala da bude ova igra”, izjavila je direktor Heritage Auctions video games odseka, žena koja je zadužena za celu organizaciju i održavanje, Valarie McLeckie. “Znali smo da će sesija biti uzbudljiva i da će biti neizvesna do samog kraja, ali sigurna sam da niko nije očekivao ovoliku cifru na kraju”.

Super Mario Bros, prati avanture dva brata vodoinstalatera, Marija i Luiđija, verovatno jednog od najprepoznatljivijijeg bratskog tima u istoriji video igara. Kroz niz raznoraznih prepreka i nivoa, braća se probijaju, pokušavajući da stignu do cilja, do oslobođenja svoje predivne princeze.

Ova franšiza je po velikom broju kritičara bez premca najuspešnija franšiza u ovom svetu ikada.

Vraćaju u detinjstvo.

Dosta eksperata ističe kako je cena ovakvih stvari naglo skočila u zadnjih nekoliko godina, jer kako kažu, u moru današnjeg gejminga, sve je veća nostalgija za takvim stvarima, i nemali broj ljudi i dalje poseduje ispravne i igrive konzole iz 80ih i 90ih. Ako se na to doda popularan brend i savršeno očuvano pakovanje, kombinacija je dobitna i vredi mnogo. Zanimljivo je da kako cene rastu, raste broj i kolekcionara, kako onih koji hoće da prodaju, tako i onih koji hoće da kupe.

Eksperti takođe ističu da ova vrsta nostalgije nije jedina koja dostiže cene u zadnje vreme. Kolekcionari igračaka takođe vredno rade. Stare očuvane Star wars, ili Batman, Disney, čak i Marvel igračke danas mogu dostići cenu i do nekoliko hiljada evra.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar!
Ovde upišite svoje ime